Tao Żywienia

 

Tao zywienia

zamawiamAutor: Maoshing Ni i Cathy McNease, str. 240, format A5, miękka oprawa, cena 28 PLN

W naszym szybko zmieniającym się połeczeństwie, utraciliśmy już naturalne instynkty w kwestii odżywiania. Przy wyborze pożywienia kierujemy się głównie jego smakiem i wyglądem zewnętrznym. Gubimy się w coraz nowszych, a zawsze chwilowych i kontrowersyjnych modach na różnorodne diety, które wprowadzają jeszcze więcej zamieszania w i tak już niepewne nawyki żywieniowe współczesnych ludzi.

Tao Żywienia prezentuje mądrość starożytnych Chińczyków, którzy żyli w oparciu o zasady harmonii z Naturą oraz równowagi we wszystkich aspektach życia - szczególnie w diecie. Ich wiedza i doświadczenia były przekazywane z pokolenia na pokolenie, a następnie udoskonalone i usystematyzowane stały się tym, co dziś nazywamy Chińskim Żywieniem.

System Chińskiego Żywienia stanowi sam w sobie system leczenia. Co więcej, jest to również system zapobiegania chorobom, a jego głównymi zaletami są łatwość w dostosowaniu do indywidualnych potrzeb i leczenie całościowe zamiast skupiania się na samej chorobie.

Niniejsza książka pomoże jej Czytelnikom zrozumieć i odczuć naturalne potrzeby ich ciał, może też stać się kulinarnym przewodnikiem na drodze do osiągnięcia zdrowia, szczęścia i długowieczności.

 

Jedz nie dla przyjemności, choć znaleźć ją tam możesz. Jedz by być silniejszym, by zachować zdrowie, które jest darem niebios

Konfucjusz

 Pobierz wstęp i spis treści (280 kb)


O autorach

Maoshing Ni urodził się w rodzinie o wielowiekowych tradycjach medycznych. Swój trening rozpoczął we wczesnych latach życia. Studiował chińską medycynę pod okiem ojca, taoistycznego mistrza i wielu innych specjalistów w dziedzinach medycyny, sztuk walki, Taijiquan i taoizmu. Jest współzałożycielem i wiceprezydentem Uniwersytetu Tradycyjnej Chińskiej Medycyny Yo San. Obecnie praktyjuje w Santa Monica.

Cathy McNease jest zielarką i pisarzem. Mieszka z mężem w Kalifornii. Wspólnie prowadzą firmę zielarską oraz wykłady na temat ziołolecznictwa i chińskiego żywienia. Kathy jest wykładowcą w dwóch szkołach akupunktury, członkiem Cechu Amerykański Zielarzy i wsółautorem książki 101 Vegitarian Delights. Ukończyła z wyróżnieniem Western Michigan University oraz Emerson College of Herbology. Studiowała pod okiem najlepszych zielarzy w Stanach Zjednoczonych. Jej zainteresowanie żywnieniem i ziołolecznictwem rozpoczęło się ponad dwadzieścia lat temu wraz z przejściem na wegetarianizm.